Så kan vi hjälpa dig
Vår uppgift är att bedöma, utreda och behandla vuxna (>18 år) som behöver psykiatrisk specialiserad sjukvård. Hos oss jobbar ergoterapeuter, läkare (flera specialister i psykiatrin), mentalvårdare, psykologer, psykoterapeuter, sjukskötare, socialkuratorer och socioterapeut.
Vi utgår från dina behov. Vård och behandling ges alltid enligt en individuell vård-/rehabiliteringsplan, som görs upp av läkare tillsammans med dig och andra yrkespersoner enligt behovet. Vi önskar att du är aktiv i din vård. Detta innebär bl.a. att du
- deltar i framtagande av målsättningar för din vård/rehabilitering; vad du vill att skulle ändras/bli bättre i ditt mående/funktionsförmåga
- håller givna besökstider och avbokar de enbart om absolut nödvändigt
- tar ditt eget ansvar genom att göra t.ex. hemuppgifterna så att vården har förutsättningar att lyckas
- berättar till din behandlare om du känner att vård eller behandling inte känns rätt på något sätt. Det är viktigt. Om du bara uteblir eller avbokar utan att berätta, har vi inte möjlighet att söka efter en lösning.
Tillsammans hoppas vi kunna åstadkomma en förbättrad funktionsförmåga till dig.
Om du får akut vårdbehov utanför kontorstid kan du rådgöra med sjukskötare genom att ringa på tel. 018-535 030, eller ta kontakt med Akuten.
Hur kommer du till vård på Psykiatriska öppenvården
Om du känner behov av att söka vård på grund av psykisk ohälsa, och inte ännu har kontakt med oss, börja med att kontakta Mental hälsa på hälsocentralen, sjukvårdsupplysning för läkartid på hälsocentralen, privat läkarmottagning eller företagshälsovården. Vid behov ordnar läkare en remiss till specialsjukvård dvs. till oss, Psykiatriska öppenvården.
Observera att du ska vara skriven på Åland. Om du studerar utomlands förutsätts att du har s.k. FPA-kort som ger till dig rätt att få vård på Åland. Kontakta FPA för kortet.
Hur inleds din vård på Psykiatriska öppenvården
Bedöms det på basis av remissen att du är i behov av bedömning eller behandling på psykiatrisk specialsjukvård, får du en tid till vår läkare för första bedömning. Fortsatta kontakt med oss på psykiatriska öppenvården varierar i längd och omfattning. Ibland räcker det med ett eller några besök, ibland behöver vi hålla en längre kontakt. Om det finns behov för utredningar eller terapier är det i vissa fall också väntetid innan utredningen eller behandlingen kan inledas.
Behandlingen fortsätter enligt den individuella vård-/rehabiliteringsplanen, som vi tillsammans utvärderar regelbundet.
Vi samarbetar gärna med din nätverk, med ditt samtycke.
Bra att veta inför ditt besök
- Besökstiden kan variera mellan 30 - 90 minuter. Besöket sker på mottagningen, via telefon eller video. Om videobesöket hittar du mer info på denna sida.
- Du behöver inte anmäla dig då du kommer på ditt besök. Ta plats i väntrummet så kommer du att kallas in av den som du har bokad tid till. Kolla gärna att du väntar i rätt våning om du väntat över given tid.
- Ibland behöver du förbereda dig inför besöket. Läs därför din kallelse noggrant, där står allt du behöver veta.
- Laboratorieprover behöver du till exempel göra i god tid så att svaren är klara till besöket.
- Ibland skickar vi med ett frågeformulär tillsammans med kallelsen. Fyll i och returnera formuläret i god tid innan besöket.
- Om du har svårt att kommunicera på svenska har vi möjlighet att ta hjälp av en tolkservice. I så fall behöver vi veta det innan du kommer till oss.
- Vården hos oss är avgiftsfri.
- Om du insjuknat och inte kan komma på besöket, avboka din tid via tel. 018-538566 . För uteblivet besök och för sen avbokning på besöksdagen debiterar ÅHS dig 50 euro.
- Det är viktigt att inte besöka vår mottagning om du har en smittsam sjukdom.
- Tänk på att inte använda parfym eftersom det kan finnas andra besökare som är allergiska mot dofter.
Terapi / psykoterapi
Din läkare på hälsocentralen eller på psykiatriska öppenvården kan remittera dig till terapisamtal vid behov. Terapi/psykoterapi ges upp till 20 besök. Om det är annan läkare än läkare på psykiatriska öppenvården, som remitterat dig till terapin, är hen din behandlande läkare även under terapin.
Om det föreligger behov av längre psykoterapi, gäller rehabiliterande psykoterapi. Detta innebär att läkare på psykiatriska öppenvården ordnar ett B-intyg för detta för dig. Du kan då själv välja psykoterapeuten av de psykoterapeuter som har ett avtal med FPA, och lämna in en ansökan till FPA. Om FPA beviljar rehabiliterande psykoterapi, betalar FPA 57€/besök till behandlaren, resten av behandlarens avgift betalar du själv.
Du kan också bli remitterad till oss enbart för att få ett B-intyg till rehabiliterande psykoterapin. Om din rehabiliterande psykoterapi har pågått ett år enligt planen, kan FPA bevilja fortsatt stöd till dig. För detta fyller du i ansökan till FPA om det, och bifogar till ansökan ett B-intyg av läkare. B-intyget för fortsatt rehabiliterande psykoterapi kan skrivas även av andra läkare än av specialist i psykiatrin, t.ex.av hälsocentralens läkare.
Psykologutredning
Vid behov remitterar din läkare på psykiatriska öppenvården dig till utredning av en psykolog. Utredningen ger till läkaren mer relevant information för diagnostisering och för att hitta mest lämpliga behandlingsformer för dig. Oftast omfattas utredningen av några besök till psykolog inom ett par veckor, och därefter ett besök till psykologen och läkare tillsammans för återgivning av resultatet till dig. Vid behov görs upp en ny plan för dig.
Vill du prata med någon?
Om du känner behov av att prata med någon om din oro kan du ringa den landsomfattande kristelefonen.
Telefon 09 2525 0112 (svenska), 09 2525 0111 (finska), 09 2525 0113 (engelska och arabiska)
LÄNKAR TILL SAMARBETSPARTNER OCH INFORMATION
Ekonomirådgivning Folkhälsan
Familjerådgivning Folkhälsan
Klubbhuset Pelaren Fountainhouse r.f.
Mental hälsa Hälsocentralen, ÅHS
Nollinjen mot våld i nära relationer och våld mot kvinnor
Hjälp och stöd i svåra livssituationer Psykisk Hälsa Finland r.f.
Psykporten – information, egenvårdsprogram, guider och symtomnavigatorer
Reseda Intresseförening för psykisk hälsa
Studerandehälsan ÅHS