Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands hälso- och sjukvård cannot guarantee the accuracy of the translation.

Hur går en utredning till?

Syftet med våra utredningar vid BUP är att ta fram en noggrann beskrivning över barnets styrkor och svårigheter. Utgående från den beskrivningen ger vi sen rekommendationer. Målet är att barnet ska få tillgång till den hjälp och det stöd som är bäst för barnets fortsatta utveckling. Ibland kan resultaten från utredningen också sammanfattas i en diagnos.

I utredningen ingår en omfattande kartläggning ur ett medicinskt, socialt och psykologiskt perspektiv. Till exempel genom tester, observationer och intervjuer som är utformade enligt vetenskapligt beprövade metoder. Vissa gör vi på mottagningen, andra i barnets vardagsmiljö.

Vad händer när utredningen är färdig?

Utredningen avslutas med ett återgivningstillfälle, där vi tillsammans går genom resultaten från alla tester, observationer och intervjuer. Vid återgivningen träffar familjen både det utredande teamet samt eventuellt även en behandlare. Behandlaren blir familjens kontaktperson på BUP och är den som ger föräldrastöd och stödsamtal. Om det behövs gör vi också upp en vårdplan som utgår från barnets behov. Besöket tar cirka en timme.

Efter återgivningstillfället avslutar vi utredningen genom att ordna ett möte tillsammans med föräldrarna och barnets nätverk. Barnet kan närvara om familjen så önskar. Under nätverksmötet går vi igenom utredningen och vilka insatser som barnet behöver samt vem som gör vad.

Publicerad
Uppdaterad
Vi använder kakor för att tillhandahålla funktionalitet på vår webbplats. Du kan själv anpassa dina inställningar för kakor.