Preventivmedelsrådgivningen
Så kan vi hjälpa dig
Till oss kan du vända dig om du:
- vill starta upp med ett preventivmedel
- vill komma på regelbundna kontroller i samband med preventivmedelsanvändning
- har frågor om din sexuella hälsa
- misstänker att du har en könssjukdom
Om du är under 25 år kostar det inget att komma till preventivmedelsmottagningen.
Vill du börja med preventivmedel?
Det finns flera anledningar till att du vill börja med ett preventivmedel, till exempel:
- för att skydda dig mot en oönskad graviditet
- på grund av menstruationen, till exempel på grund av mensvärk, oregelbunden menscykel, PMS (premenstruella spänningar) eller rikliga blödningar
- har akne och blivit rekommenderad preventivmedel som behandling.
Boka en tid via webbokningen eller ring till oss när du har bestämt dig för att börja med ett preventivmedel. Du kan också ringa om du är osäker eller om du vill komma in och diskutera olika alternativ.
Bra att veta inför ditt första besök
För att du ska få ett preventivmedel som passar dig kommer personalen ställa frågor om:
- tidigare preventivmedel, graviditeter och aborter
- könssjukdomar och behov av provtagning
- din menstruationscykel (regelbundenhet, blödningstid och mängd, mensvärk samt PMS)
- gynekologiska besvär
- besvär som påverkar din sexualitet
- om din hälsa (eventuella sjukdomar, medicinering, allergier eller övriga symtom samt levnadsvanor om tobak, alkohol och droger).
- hälsan hos den närmaste släkten ifall det finns hjärt- och kärlsjukdomar, blodproppar med mera.
Det är viktigt att du svarar ärligt på våra frågor eftersom det kan finnas vissa risker preventivmedel, till exempel ökad risk för blodproppar. Fråga gärna hemma om det är något du inte vet.
Preventivtestet!
Inför ditt besök kan du själv göra preventivtestet på din dator eller telefon.
Vad händer under det första besöket?
Under ditt första besök hos oss ställer vi frågorna ovan. Vi kommer också att kontrollera blodtryck, vikt och BMI.
Sen går vi tillsammans igenom:
- dina egna önskemål och förväntningar
- vilka alternativ som du kan välja mellan
- hur de fungerar i kroppen
- vilka biverkningar som du kan få i början
- hur de används
- vad som är viktigt att veta och tänka på under användningen.
Om du är under 25 år och inte tidigare har använt ett preventivmedel har du rätt att få kostnadsfritt av oss i 9 månader.
Hur ser uppföljningen ut?
Vi bestämmer uppföljningen tillsammans. Det är bra att komma på ett återbesök efter 3-6 månader. Då diskuterar vi hur det har gått, om du har haft några biverkningar och om det är någonting du funderar över. Vi kontrollerar vid behov ditt blodtryck.
Om du inte är nöjd med ditt preventivmedel försöker vi hitta en ny sort att testa. Det går nämligen inte att veta hur just du kommer att reagera.
Vi sköter om alla kontroller och receptförnyelser som rör ditt preventivmedel. När allting fungerar bra räcker det om du träffar oss årligen, ibland räcker det med kontroller mer sällan.
Om du har några besvär med ditt preventivmedel kan du få träffa vår läkare. För att få en läkartid behöver du ringa till oss.
Om du får besvär eller är fundersam kring ditt preventivmedel kan du alltid ta kontakt med oss tidigare.
Receptförnyelser
När du behöver förnya ditt recept ta kontakt med mottagningen så hjälper vi dig. Du kan även göra det via kanta.fi men du kommer du att få enbart 3 månaders recept detta på grund av att vissa preventivmedel kräver att du kommer på regelbunden kontroll.
Är du osäker om du behöver komma på en kontroll, ring oss på telefontiden.
Vad händer vid läkarbesöket?
Du får träffa våra läkare om:
- besvär från underlivet
- preventivmedlet inte fungerar
- det framkommer något i din eller din familjs hälsa som läkaren behöver utreda.
Till läkarens uppgifter hör:
- att göra en gynekologisk undersökning
- provtagningar
- vidare remitteringar.
Om du vill läsa mera om hur en gynekologisk undersökning går till hittar du länkar till mer information nedan på denna sida.
Subventionering av preventivmedel
Genom preventivmedelsmottagningen kan du som är under 25 år gammal och inte tidigare haft ett preventivmedel få 9 månader kostnadsfritt av de sorter som är i aktuell upphandling.
Från och med 2023 erbjuds alla under 25 år samt de som varit gravida och fött barn alternativt valt att avbryta graviditeten kostnadsfri långtidsverkande preventivmedel. Preventivmetoden behöver då fås inom 6 månader efter förlossning eller avbrytande.
De preventivmedel som ingår i projektet är hormonspiraler, kopparspiral och p-stav.
Projektet pågår just nu till 31.12.2024. Ta kontakt med oss på mottagningen eller gynekologmottagningen om du är intresserad.
Insättning och uttag av spiraler
På mottagningen utför vi spiralkontroller. Om du är nöjd med din spiral behöver du inte komma på kontroll. Du kan själv kontrollera spiralen genom att känna efter trådarna. Om du vill komma på kontroll kan du boka tid via webben.
Om du vill ta ut din spiral utan att sätta in en ny kan vi göra det på mottagningen. Boka tiden själv via webbokningen, du kan även ringa oss. Kom ihåg att använda kondom vid samlag sju dagar innan. Du kan även ta receptfria värkmediciner 1-2 timmar innan för att förebygga mensvärk som kan uppstå efter uttaget.
Om du däremot vill sätta in eller byta en spiral ska du kontakta oss på telefontiden alternativt gynekologiska mottagningen.
Insättning och uttag av p-stav
På mottagningen sätter vi inte in eller tar ut p-stavar. Vi kan boka en tid åt dig via telefontiden eller så tar du kontakt med gynekologmottagningen.
Sterilisering
Steriliseringar utförs inom ÅHS, från december 2023 görs det med offentliga medel. Du betalar enbart får själva besöket. Steriliseringar i Finland är styrda av Steriliseringlagen 24.4.1970/283. Om du är intresserad av att genomgå en sterilisering kan du med livmoder ta kontakt med gynekologmottagningen och du med penis behöver först få en remiss till kirurgmottagningen, remissen kan skrivas av läkare på hälsocentralen eller privat läkare. För mera information om hur sterilisering går till vänligen klicka här (1177.se/vårdguiden).
Dagen-efter-piller
Om du har haft oskyddat samlag eller om kondomen har gått sönder kan du ta kontakt med oss för att få ett så kallat "dagen-efter-piller". Om du har ett hormonellt preventivmedel, som du inte har använt på rätt sätt och oroar dig för om graviditetsskyddet är tillräckligt, kan du också behöva ta ett dagen-efter-piller. Ta gärna kontakt med oss för rådgivning och information.
Det finns två olika sorters dagen-efter-piller. Pillret kan du ta upp till 3-5 dygn (72-120 timmar) efter samlaget, men det är bäst om du tar det så fort som möjligt. Pillret kan du också köpa receptfritt på apoteket.
Länkar till mer information om dagen-efter-piller hittar du nedan på denna sida samt i dokumentet "Akuta preventivmetoder" under Bilagor.
Graviditetstest
Om du är orolig kan du komma till mottagningen och ta ett graviditetstest. Testen finns också att köpa i matbutiken eller på apoteket.
Vi tar testet från urinen och det bästa är att ta det på morgonen. Urinen behöver ha varit minst 4 timmar i blåsan.
Könssjukdomar
Vill du testa dig för könssjukdomar eller vill läsa mer om dem? Se menyn för mer information under rubriken Könssjukdomar.
Vill du skjuta fram menstruationen?
Ibland behöver du skjuta fram din menstruation av olika orsaker, som en resa eller liknande.
Om du använder ett kombinerat preventivmedel (p-piller, p-ring eller p-plåster) kan du flytta blödningen. Se respektive bipackssedel för instruktioner.
Om du inte använder ett kombinerat preventivmedel finns det ett receptbelagt läkemedel du kan ta för att flytta fram mensen. Kontakta oss så hjälper vi dig. Kom bara ihåg att detta läkemedel inte skyddar mot graviditet.
Länkar till mer information
Information om gynekologiska undersökningar (1177 vårdguiden)
Kvinnohuset.fi – information och stöd till kvinnor och familjer i olika skeden av livet
Dagen-efter-piller från ellaOne
RFSU – svenska riksförbundet för sexuell upplysning
Könssjukdomar – om sexuellt överförbara infektioner hos 1177 vårdguiden
Hur sätter man på en kondom? (film från umo.se)