Så kan vi hjälpa dig
Vid kirurgmottagningen gör vi kirurgiska undersökningar inom följande specialområden:
- allmän kirurgi
- ortopedi
- urologi
- neurokirurgi
Du behöver en remiss
Du behöver en läkarremiss för att få en tid till kirurgmottagningen. Börja därför med att kontakta hälsocentralen, företagshälsovården eller en privat läkarmottagning för en första bedömning. De skriver sedan en remiss till oss om de anser att det finns behov av specialiserad sjukvård.
När vi har fått remissen tar en läkare ställning till hur snabbt du behöver komma på ett läkarbesök. Alla får en första kallelse till läkare inom 3 månader, men vi prioriterar de som har störst behov av snabb vård.
Under ditt första besök bestämmer vi också om det finns behov av ett återbesök till våra läkare eller sjukskötare samt ungefär när besöket ska planeras in. Sen får du ett erbjudande om tid hemskickat på posten eller via SMS.
Om du har fått en kallelse med en tid som inte passar är det viktigt att du hör av dig så snart som möjligt. Då kan vi ge tiden till någon annan som också väntar på att komma till oss. Tänk på att du behöver avboka senast dagen innan besöket, annars kostar det 50 euro.
Om du har frågor, vill boka om ditt besök eller inte har fått någon kallelse är du alltid välkommen att ringa oss. Patientärenden besvaras ej i mailkonversation, med hänvisning till tystnadsplikten.
Bra att veta inför ditt första besök
Ibland behöver du förbereda dig inför läkarbesöket. Läs därför din kallelse noggrant, där står allt du behöver veta. Laboratorieprover och röntgenundersökningar behöver du till exempel göra i god tid innan så att svaren är klara innan du träffar läkaren. Det händer också att du behöver komma tidigare till mottagningen för att träffa en sjukskötare innan det inbokade läkarbesöket, det framgår då på kallelsen.
Ring och meddela oss om du är sjuk och inte kan komma. Det är viktigt att inte besöka vår mottagning med en smittsam sjukdom som till exempel kräksjuka.
Om du har svårt att kommunicera på svenska har vi möjlighet att ta hjälp av en telefontolk. Då behöver vi veta det innan du kommer till oss.
Ditt besök hos oss
Ta med dig kallelsen och anmäl dig i Patientanmälan på entréplan. Ta vänster när du kommer in genom huvudentrén och gå förbi laboratoriet. Receptionen ligger på vänster sida.
När du anmält dig går du till vår mottagning, som ligger en trappa upp bakom sjukhuscaféet. Sätt dig i väntrummet så kommer en sjukskötare eller läkare och hämtar dig.
Det kan bli väntetider om det finns patienter som behöver brådskande vård.
Tänk på att inte använda parfym eftersom det kan finnas andra besökare som är allergiska mot dofter.
Vi som jobbar här
Kirurgmottagningens personal består av allmänkirurger, ortopeder, urologkonsult, neurokirurgkonsulter, sjukhusläkare, avdelningsskötare, sjukskötare, stomiterapeuter, fysioterapeut, socialkurator samt sekreterare och sjukhusbiträde.
Kirurgmottagning
Kirurgi är ett specialistområde där man utreder, behandlar och opererar patienter med sjukdomar i till exempel tarm, kärl, bröst och buk samt sårvård.
Sterilisering av män utförs på remiss från hälsocentralen eller privata läkarstationer och debiteras som ett polikliniskt dagkirurgiskt ingrepp.
Ortopedmottagning
Ortopedi är ett specialistområde där man utreder, behandlar och opererar patienter med sjukdomar och skador i rörelseapparaten. Till exempel ledförslitningar, frakturer, arm- och benbrott, rygg- och nackbesvär.
Till ortopedin hör även gipsbehandlingar, kortisoninjektioner samt sårvård.
Urologmottagning
Urologi är ett specialistområde där man utreder, behandlar och opererar patienter med sjukdomar i urinvägarna. Det vill säga njurar, urinledare, urinblåsa, prostatakörtel och testiklar.
Stomimottagning
Vi vänder oss till dig som har eller ska få en stomi. Till oss kan du vända dig om du har frågor eller vill boka ett besök. Remiss behövs inte.
Vid ditt besök hos oss får du träffa en stomiterapeut före din operation och sedan fortsätter kontakten på vårdavdelningen där du vårdas.
Därefter kommer du på återbesök till vår mottagning. Under det första året blir du kallad fem till sex gånger till stomimottagningen för uppföljning. Du och dina närstående får då träffa en stomiterapeut.
Efter en stomioperation kan man som patient uppleva en osäkerhet inför hur det är att leva med stomi. En stomiterapeut kan med stöd och rådgivning samt genom att prova ut ett passande stomibandage hjälpa dig i din nya livssituation.
Stomiterapeuten kan hjälpa vid läckage, hudproblem samt andra problem som kan uppkomma till följd av din stomi.
Tidigare stomiopererade kan också kontakta stomimottagningen direkt utan remiss.
Kontaktuppgifterna är samma som till kirurgmottagningen.
Länkar till mer information
Har du frågor eller funderingar om till exempel katetervård, prostataundersökning, stomi, sterilisering, gipsbehandling, protesoperation eller sårvård. På 1177.se får du råd och information om sjukdomar och hälsa dygnet runt.