Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands hälso- och sjukvård cannot guarantee the accuracy of the translation.

Barn- och ungdomsmottagningen

Ring till Barn- och ungdomsmottagningen
Telefontider
måndag08:00-10:30
tisdag08:00-10:30
onsdag08:00-10:30
torsdag08:00-10:30
fredag08:00-10:30
Här finns vi (visa på karta)
Doktorsvägen 1 A, första våningen. Gå till vänster vid huvudentrén.
Vi tar emot brådskande och akuta besök enligt överenskommelse.
Lämna ett ringbud

Tack vare vårt telefonsystem behöver du inte vänta i telefonen på att vi ska ha möjlighet att prata med dig. Istället lämnar du bara ditt telefonnummer när du ringer till oss, sen ringer vi upp vid ett senare tillfälle.

Så här gör du för att lämna ett ringbud

Slå numret till barn- och ungdomsmottagningen.

En inspelad röst ber dig välja mellan följande alternativ:

  1. Sen avbokning
  2. Av- eller ombokning
  3. Övriga ärenden

När du har valt ett alternativ kan du välja om du vill att vi ska ringa upp dig på:

  1. det telefonnummer du ringer från
  2. ett annat nummer, som du ger oss genom att trycka in det på telefonens knappsats.

Under samtalet får du information om vilken dag och tid vi ringer upp dig. Om tiden inte passar kan du välja att få en senare tid.

Om du inte vill bli uppringd

Om du inte vill att vi ringer upp dig kan du välja att avstå från att få en tid. När telefonrösten frågar Vill du ha en senare tid eller ändra något annat? ska du:

  1. Välja alternativet: Ändra något annat
  2. Avsluta med alternativet: Lämna kön.

Så kan vi hjälpa dig

Till vår öppenvårdsmottagning kommer barn och unga upp till 18 år för att få specialiserad sjukvård. Det handlar till exempel om utredningar och behandlingar.

Har du frågor om coronavirus och barn och ungdomar?

Ring coronatelefonen eller sjukvårdsupplysningen!

  • coronatelefonen (covid-19-vårdfrågor) 018-535 313
  • sjukvårdsupplysning - from 3 juli 018-535 117 alla dagar 08.00-20.00
  • frågor om undantagstillståndet - ring landskapsregeringens info 018-25 572 eller 018-25 573.

Här är svar på två frågor som många har just nu

Finns det några speciella direktiv angående coronaviruset och barn eller ungdomar som är särskilt infektionskänsliga på grund av en grundsjukdom?

  • Nej, följ de direktiv som finns för allmänheten. Det är extra viktigt för de som har en grundsjukdom eller är infektionskänsliga.

Är det möjligt att få ett läkarintyg så jag kan vara hemma med mitt barn nu och försöka undvika att hen blir smittad av coronaviruset?

  • Nej, tyvärr kan liknande intyg inte utfärdas. Som förälder tar du ett eget beslut kring vad som är bäst för barnet. Diskutera med din arbetsgivare för att ta reda om det är möjligt att du är hemma från jobbet, och på vilket sätt det i så fall kan ordnas.

Du är välkommen att höra av dig till barn- och ungdomsmottagningen som vanligt i övriga frågor. Aktuella telefontider hittar du överst på denna sida.

Du behöver en remiss

För att komma till oss behöver du en remiss. Börja därför med att kontakta hälsocentralen, barnrådgivningen, skolhälsovården eller en privat läkarmottagning med ditt ärende. De skriver sedan en remiss till oss om de anser att det finns behov av specialiserad sjukvård.

När vi har fått remissen tar en läkare ställning till hur snabbt du eller ditt barn eller ungdom behöver komma på ett läkarbesök. Alla får en första kallelse till läkare inom tre månader, men vi prioriterar de som har störst behov av snabb vård.

Du får kallelse till återbesök

Under ditt första besök bestämmer vi också om det finns behov av ett återbesök till våra läkare eller sjukskötare samt ungefär när besöket ska planeras in. Sen får du ett erbjudande om tid hemskickat på posten eller via sms.

Kom ihåg att avboka din tid om du får förhinder! 

Eftersom det är många som söker vår hjälp är det viktigt att du respekterar de tider ni får. Om tiden inte passar eller om du får förhinder är det viktigt att du meddelar oss i så god tid som möjligt.

Vid avbokning ring barnmottagningen TeleQ kl 8-10:30. Avbokning samma dag tryck sen avbokning. 

Observera att bokningar och avbokningar inte kan göras per email.

Om du har frågor, vill boka om ditt besök eller inte har fått någon kallelse är du alltid välkommen att ringa oss.

Bra att veta inför ditt första besök

Ibland behöver du förbereda dig inför läkarbesöket. Läs därför din kallelse noggrant, där står allt du behöver veta. Labprover och röntgenundersökningar behöver du till exempel göra i god tid innan så att svaren är klara när ditt barn eller ungdom träffar läkaren. Det händer också att ni behöver komma tidigare till mottagningen för att träffa en sjukskötare innan det inbokade läkarbesöket, det framgår i så fall på kallelsen.

Ring och meddela oss om du eller ditt barn har blivit sjuka och inte kan komma. Det är viktigt att inte besöka vår mottagning med en smittsam sjukdom som till exempel kräksjuka eller vattkoppor.

Om du har svårt att kommunicera på svenska har vi möjlighet att ta hjälp av en telefontolk. I så fall behöver vi veta det innan du kommer till oss.

Ditt besök hos oss

Ta med dig kallelsen och anmäl dig vid medicinska poliklinikens reception. Ta vänster när du kommer in genom huvudentrén och gå förbi labbet. Receptionen ligger sen på vänster sida.

När du anmält dig går du till vår mottagning, som ligger i anslutning till barn- och ungdomsavdelningen på första våningen. Sätt dig i väntrummet eller vänta i lekpaviljongen så kommer en sjukskötare eller läkare och hämtar er.

Det kan bli väntetider om det finns patienter som behöver brådskande vård.

Tänk på att inte använda parfym eftersom det kan finnas andra besökare som är allergiska mot dofter.

Vi som jobbar här

På barn- och ungdomsmottagningen jobbar barnläkare, sjukskötare, lekterapeut och sekreterare. Regelbundet kommer specialistläkare inom reuma, ortopedi, neurologi och kirurgi till vår mottagning.

Vi har också en socialkurator och en habiliteringskoordinator som ger stöd och hjälp när det behövs. Dessutom samarbetar vi med talterapeuter, fysioterapeuter, ergoterapeuter och dietister.

BUF-teamet

BUF står för Barns Utveckling och Funktionshinder. Teamet utreder barn som har fysiskt, psykiskt, kommunikativt eller intellektuellt nedsatt funktionsförmåga. 

Läs mer om BUF-teamet

Min operation – ett bildspel för barn som ska opereras eller sövas

Min operation är ett bildspel som förbereder dig och ditt barn på vad som händer under en operation eller sövning. Genom att titta och lyssna får barnet veta vad hen ska vara med om. Varje bild har också en text som riktar sig till ungdomar och vuxna.  

Besök Min operation

Länkar till mer information

 

Rehabiliteringskoordinator

Barn- och ungdomskliniken

Lekterapeut

Barn- och ungdomskliniken

Christian Johansson

Klinikchef
Barn- och ungdomskliniken

Miisa Weuro

Avdelningsskötare
Barn- och ungdomskliniken
piller

Behöver du förnya ett recept?

På Mina Kanta-sidor kan du begära att få förnya ett recept.

Det går att begära förnyelse även på ÅHS. Antingen vid planerade läkarbesök (specialsjukvården förnyar dock endast recept som skrivits ut vid respektive specialistmottagning) eller genom att ringa hälsocentralen.

Du kan också göra en förnyelsebegäran av recept via apoteken.

Barn under 10 år

Om receptet gäller ett barn under 10 år gör du en förnyelsebegäran för receptet via Mina Kanta-sidor med dina egna koder. Om ditt barn har fyllt 10 år är du välkommen att ringa oss på barn- och ungdomsmottagningen.

Patient som träffar sin läkare via videobesök

Är ditt nästa besök ett videobesök?

Videobesök är smidigt i många situationer som inte kräver en fysisk undersökning. 

Om du i samband med videobesöket bedöms vara i behov av ytterligare undersökning, provtagning eller uppföljning får du tid för ett fysiskt besök.

Publicerad
Uppdaterad