Turist eller tillfällig besökare på Åland
Vård på Åland som turist eller tillfällig besökare på Åland
Ålands hälso- och sjukvård vill ge god service till dig som är tillfällig besökare eller turist på Åland och som på grund av olika omständigheter är i behov av hälso- och sjukvård.
Alla har rätt att få brådskande vård (akutvård) inom den offentliga hälso- och sjukvården oavsett från vilket land man kommit till Åland eller vilket medborgarskap man har. Avgiften för besöket kan variera. Uppgifter om kostnaden finns i ÅHS Patientavgifter - se länk nedan.
Den här texten beskriver vad som gäller dig som inte är folkbokförd på Åland och behöver söka vård hos oss. Tänk på att alltid ha med giltig ID-handling i samband med ditt besök.
Hemkommun i Finland (fastlandet)
Personer, som har hemkommun i Finland (fastlandet), har rätt till akut vård och uppföljande vård i direkt anslutning till den akuta vårdinsatsen och betalar normal patientavgift.
Vid planerad vård krävs en betalningsförbindelse (intyg) från ditt välfärdsområde där det framkommer att de betalar den aktuella vården. Du ansvarar själv för att skaffa betalningsförbindelsen och klinikchefen avgör om vi kan erbjuda den önskade vården. ÅHS kan vid behov hjälpa till med begäran av en betalningsförbindelse.
Du bör alltid styrka din identitet med en giltig id-handling eller FPA-kort.
Patienter med hemkommun i Finland (fastlandet) har enligt 48 § i hälso- och sjukvårdslagen (val av vårdenhet för icke-brådskande vård) rätt att välja vilken hälsocentral dom vill använda/tillhöra. OBS! Denna valfrihet gäller inte på Åland.
Bosatta i Norden
Gäller: Danmark, Färöarna, Grönland, Island, Norge och Sverige.
Är du bosatt i något av de nordiska länderna har du rätt till akut/nödvändig vård (ej planerad vård) under din vistelse på Åland. Det är dock läkaren/vårdpersonalen som bedömer vårdbehovet.
Avgiften om du är bosatt i något av de nordiska länderna är den normala patientavgiften under förutsättning att du uppvisar:
- giltig ID-handling
- din adress där du är folkbokförd.
Minderåriga personer och personer som saknar id-handling kan även styrka sin rätt till vård genom att uppvisa ett EU-kort eller ett provisoriskt intyg över innehav av EU-kort. Detta intyg kan beställas från Försäkringskassan. Det provisoriska intyget bör vara giltigt vid besökstillfället.
Om du inte kan styrka din identitet med en godkänd ID-handling och ej heller uppgett din adress i bosättningslandet får du betala full kostnadsersättning för vården. Om du är sjukförsäkrad i hemlandet och vården bedöms som nödvändig kan du söka ersättning på hemorten i efterhand.
Är du bosatt inom Norden, har du inte rätt att komma till Åland för att få planerad vård. I de fallen krävs ett intyg. Ett sådant intyg kan vara en betalningsförbindelse, ett förhandstillstånd (S2-blankett) eller ett förhandsbesked från bosättningslandet. Klinikchefen avgör om ÅHS kan erbjuda den önskade vården.
Bosatta i ett EU-/EES-land, Storbritannien (utanför de nordiska länderna)
Gäller: Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Schweiz, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.
Om du är bosatt i något av de ovan nämnda länderna har du rätt till akut/nödvändig vård (ej planerad vård) under din vistelse på Åland. Det är dock läkaren/vårdpersonalen som bedömer vårdbehovet.
Avgiften om du är bosatt i de ovan nämnda länderna är den normala patientavgiften under förutsättning att du uppvisar:
- EU-kortet (europeiskt sjukförsäkringskort)
- giltig ID-handling
- din adress där du är folkbokförd.
Om du inte kan uppvisa EU-kortet eller annat intyg som stärker rätten till vård får du betala full kostnadsersättning för vården. Om du är försäkrad i hemlandet och vården bedöms som nödvändig kan du söka ersättning på hemorten i efterhand.
Om du är bosatt i ett EU-/EES-land, Storbritannien, har du inte rätt att komma till Åland för att få planerad vård. I de fallen krävs ett intyg. Ett sådant intyg kan vara en betalningsförbindelse, ett förhandstillstånd (S2-blankett) eller ett förhandsbesked från bosättningslandet. Klinikchefen avgör om ÅHS kan erbjuda den önskade vården.
Bosatt i övriga avtalsländer
Om du som patient är bosatt i Australien eller i Québec gäller särskilda regler. Mer om dessa regler kan du läsa i ÅHS Patientavgifter.
Australien:
Om du är sjukförsäkrad i Australien och vistas tillfälligt på Åland har du rätt till akut/ nödvändig vård (ej planerad vård) till normala patientavgifter.
Om du tillhör den australiensiska diplomatkåren eller konsulatpersonal har du samt dina familjemedlemmar rätt till all vård till normala avgifter oberoende av vistelsens längd.
Omfattas du av sjukvårdsavtalet med Australien ska du påvisa din rätt till akut/nödvändig vård under en tillfällig vistelse på Åland genom att uppvisa
- ett australiskt pass
- om passet är finskt måste det innehålla information om obegränsad bosättningsrätt i Australien
Quebec:
Endast högskolestuderande, forskare, arbetstagare och utsända arbetstagare samt deras familjemedlemmar från Quebec har rätt till all vård till normala patientavgifter under förutsättning att du:
- uppvisat intyget, intyg över rätt till vårdförmåner i Finland, som utfärdas av FPA,
- uppgett din adress i bosättningslandet
- samt styrkt din identitet med en giltig id-handling eller pass
Du får betala full kostnadsersättning för vården om du inte kan uppvisa de handlingar som efterfrågats.
Om du är turist från Quebec har du rätt till akut/nödvändig vård och ansvarar själv för sjukvårdskostnaderna (full kostnadsersättning). Se länk:
https://www.kela.fi/fran-utlandet-till-finland-sjukvard-i-finland
Bosatt i övriga länder
Är du bosatt i övriga länder, t.ex. Ryssland och USA har du rätt till akut vård, men du betalar full kostnadsersättning för vården. Du skall styrka din identitet med ett pass eller annan godkänd ID-handling samt uppge din adress i bosättningslandet.
Koordinatorn hjälper dig
På ÅHS finns en koordinator som hjälper till med frågor rörande gränsöverskridande vårdfrågor, samt rätten till vård.
E-post: kund.ekonomi@ahs.ax
Läs mer om ÅHS patientavgifter
Rätt till hälso- och sjukvård inom EU-området
Besök Finlands kommunförbunds webbplats