Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands hälso- och sjukvård cannot guarantee the accuracy of the translation.

höna

Vaccination mot fågelinfluensa

Fåglarnas vårflyttning ökar risken för fågelinfluensasmitta. Fågelinfluensa smittar inte lätt till människor, men en människa kan dock bli smittad av sjuka eller döda djur eller deras sekret. Viruset kan hos människan orsaka en symtomfri eller lindrig luftvägsinfektion, en ögoninflammation, men också allvarlig sjukdom.

Smitta kan förebyggas genom att undvika att röra vid döda och sjuka fåglar eller andra vilda djur samt vid ytor som nedsmutsats med deras sekret. På fjäderfäbesättningar och pälsfarmer strävar man efter att förebygga fågelinfluensasmitta med olika skydds- och hygienåtgärder, såsom att förhindra att vilda fåglar kommer i kontakt med djuren. 

Utöver dessa åtgärder ger vaccinet människor ett gott tilläggsskydd och rekommenderas till de som fyllt 18 år och som på grund av sitt arbete eller någon annan omständighet löper ökad risk att smittas. 

Vaccinet mot fågelinfluensa är gratis för:
· anställda på pälsdjursfarmer, pälsdjursuppfödare och deras familjemedlemmar
· anställda på fjäderfägårdar, personer som uppföder fjäderfä och deras familjemedlemmar
· ägare av hobbyhönsgårdar och deras familjemedlemmar
· veterinärer som arbetar med pälsdjur, fjäderfä eller vilda fåglar
· personer som deltar i hantering och bortskaffande av sjuka och döda fåglar eller djur eller rengöring av gårdar, till exempel de som arbetar på anläggningar för behandling av animaliska biprodukter
· personer som ringmärker fåglar
· personer som arbetar på fågelreservat där vilda fåglar vårdas
· personal på husdjursgårdar och fågelparker
· laboratoriearbetare som hanterar fågelinfluensavirus eller prover som kan innehålla viruset
· viltvårdare som hanterar fåglar
· närkontakter till misstänkta eller bekräftade fall av fågelinfluensa
 

Risken för fågelinfluensa gäller anläggningar och djurutrymmen där produktionsdjuret eller det djur eller den fågel som behandlas kan komma i kontakt med vilda fåglar eller deras avföring. Om det inte finns någon kontakt med vilda fåglar är det inte nödvändigt att vaccinera personalen.
Ytterligare information om vaccinet hittas på THL:s hemsida:
· Vaccin mot fågelinfluensa
· Vanliga frågor om vaccinationer mot fågelinfluensa
· Risken för fågelinfluensa ökar när fåglarnas vårflyttning börjar – vaccinering av målgrupperna inleds - THL
 

Om man tillhör någon av ovannämnda målgrupper och önskar vaccinera sig, tar man kontakt med Hälsocentralen i Mariehamn på telefon 018-538 500 för tidbokning.
 

Publicerad
Uppdaterad