Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands hälso- och sjukvård cannot guarantee the accuracy of the translation.

Man som håller en röd bild framför ansiktet med en ledsen smiley

Känner du oro - delta i online-kursen "Hjälp till självhjälp"

Är du orolig och rädd? Känns allting mindre roligt? Är du stressad och vet inte hur du ska mäkta med? Är du frustrerad eller arg över din situation? Har allting blivit värre under coronakrisen?

Om du svarar ja på en eller flera av dessa frågor kan du ha nytta av vår nya online-kurs "Hjälp till självhjälp”.

Vad är syftet med kursen?

Psykiatrin och hälsocentralen erbjuder en öppen onlinekurs som ska hjälpa dig som är rädd, orolig, stressad eller arg och riskerar att må sämre under coronakrisen. Kursen leds av sjukskötare och psykolog.  

Vi går igenom kunskap, verktyg och övningar som kan hjälpa dig att må bättre och att förebygga psykisk ohälsa och skapa utrymme för psykisk hälsa. 

Vem kan delta i kursen?

Du som lider av oro, nedstämdhet, stress eller frustration som påverkar din vardag. Kursen riktar sig speciellt till dig som är isolerad för att undvika coronasmitta, så som äldre, människor i riskgrupper och ensamstående men också exempelvis människor som måste hantera en ökad belastning med distansundervisning av barn och jobb.

Kursen riktar sig till dig som har fyllt 18 år. 

Delta anonymt och kostnadsfritt

Kursen innehåller gruppdiskussioner men det finns möjlighet att delta utan bild och namn.

Kursen är kostnadsfri för dig som deltar.

Förutsättningar för att kunna delta

För att kunna delta i kursen behöver du:

  • Ha en dator/laptop med kamera och mikrofon/headset samt internet och tillräckligt med datavana för att kunna delta i en online-kurs. Visst IT-stöd finns. Tyvärr fungerar det inte alltid så bra med enbart smarttelefon eftersom kursmaterialet som används kan vara svårt att visa på liten skärm. Om du bara har en mindre skärm med vill delta ändå, ta kontakt med kursledarna för mer info på sjalvhjalp@ahs.ax.
  • Känna oro, nedstämdhet, stressymptom, sömnproblem eller irritabilitet som påverkar din vardag, men som inte kräver omedelbar psykiatrisk eller psykologisk vård (i så fall behöver du få annan hjälp från psykiatrin eller hälsocentralen).
  • Inte ha allvarliga psykiatriska diagnoser så som personlighetssyndrom, bipolaritet, svår depression eller psykossjukdomar.
  • Inte ha en pågående samtals/behandlingskontakt på psykiatrin eller vid Hälsocentralen. Undantag görs om din behandlare rekommenderar kursen och din behandling pausas under kursens tid.  
  • Du ska ha fyllt 18 år.

Hur är kursen uppbyggd?

Du börjar med att titta på en introduktionsfilm (cirka 1,5 till 2 timmar) som handlar om ramarna för kursen och ger dig en överblick i hjärnans funktionssätt och kroppens stressreaktioner.

Sedan kan du delta i löpande online-möten, 2 gånger per vecka ungefär 1 till 1,5 timme per tillfälle Dessa möten följer ett rullande schema, har du missat ett ämne kan du vara med i nästa omgång för att ta del av temat.

Vid varje tillfälle börjar vi med en genomgång av dagens ämne, en fördjupning i någonting som främjar psykisk hälsa. Vi går igenom dagens övning, till exempel avslappning eller mindfulness och man får en liten frivillig hemuppgift med sig.

I anslutning till detta kan du diskutera med de andra deltagarna och kursledaren hur du har det och ställa frågor. Om du inte vill vara med i diskussionen så kan du lämna mötet före denna punkt. 

Exempel på ämnen vi kommer att tala om

  • Att sätta gränser
  • Att hantera jobbiga känslor och tankar
  • Återhämtning och sömn
  • Värderingar, att leva i värderad riktning
  • Att hjälpa kroppen att bryta ned stresshormoner
  • Att ändra vanor: Hur vi kan utnyttja vår hjärnas möjlighet till förändring för att må bättre
  • Att ta hand om dig själv (speciellt om ingen annan gör det)
  • Livsstil, mat och motion. Att planera dagen hållbart
  • Att hantera ilska och frustration på ett bra sätt
  • Mindfulness och andra avslappningstekniker
  • Hur ser du på dig själv? Att öva en positiv självsyn för att må bra.

Vi har 10 till 15 ämnen som vi behandlar på mötena innan vi börjar en ny omgång. Du kan välja att fortsätta vara med för repetition och vidmakthållande eller avsluta/glesa ut ditt deltagande. 

Kursansvariga

Ansvariga för kursen är Carolina Berndtsson-Mattsson, Fredrika Kvist-Snellman och Rebecca Rickert-Olsson. 

Hur anmäler jag mig?

Om du tror att du skulle gagnas av kursen och uppfyller förutsättningarna (se ovan) kan du anmäla intresse till

sjalvhjalp@ahs.ax

Du kan anmäla dig från 20.4.2020. Kursen startar några dagar senare - vi tar fortlöpande emot anmälningar och startar upp kurser vartefter det finns tillräckligt många deltagare.

Efter att du har anmält dig får du ett mejl med ett antal frågor. När vi har fått dina svar kontaktar vi dig med antingen inbjudan och länk till kursmöten, eller för en diskussion om hur vi kan hjälpa dig på bästa möjliga sätt.

Har du frågor?

Om du har frågor om kursen kan du gärna mejla oss på sjalvhjalp@ahs.ax

Introduktionsfilm

Här kan du se kursens introduktionsfilm "Hjälp till självhjälp" - lösenordet är aBUAnvD2

Publicerad
Uppdaterad