Mottagningen Mental hälsa ger råd om vad du kan göra om du känner oro på grund av det rådande världsläget.
Att uppleva oro under rådande omständigheter är inte någonting konstigt utan tvärtom helt normalt. Vi har länge levt med de påfrestningar pandemin inneburit och nu pågår ett krig inte alltför långt borta. Många på Åland har vänner och bekanta i Ukraina och för dem kan oron vara extra stark.
För att hantera denna svåra situation finns några saker du kan tänka på:
Prata om din oro
Prata med dem du har nära och sätt ord på det du känner. Har du ingen att prata med i din närhet så finns andra vägar att hitta någon att samtala med. För en del är det även hjälpsamt att skriva ned tankar.
Styr vilka nyheter du tar del av
Att ta del av nyheter är ett viktigt sätt att ta del av information men det kan också vara påfrestande då nyhetsflödet runt omkring oss idag är stort. Välj själv vad som är en lagom nivå för just dig och hur mycket nyheter du behöver ta del av.
Om du märker att du tittar efter uppdateringar så ofta att det stör ditt vanliga liv; försök att på förhand bestämma hur ofta det är lämpligt för dig att titta just nu. Kanske du kan minska på antalet gånger.
Begränsa användningen av sociala medier vid behov
Sociala medier är idag en viktig källa till både information och sociala kontakter men även här kan vi behöva begränsa oss i perioder. Känn efter vad just du mår bra av och försök sätta gränser baserat på detta.
Kom ihåg basbehoven
Mat, sömn och en balans mellan vila och aktivitet är grunden för vårt välmående. Om du märker att dina vanor påverkas eller vet att du brukar reagera på stress och oro med sömnproblem och/eller förändrad aptit; gör en plan för hur du kan ta hand om dina basbehov på bästa möjliga sätt.
Planera in aktiviteter du mår bra av
Det kan kännas svårt och ibland konstigt att ägna sig åt vardagliga aktiviteter när en kris pågår men samtidigt behöver vi fylla på med aktiviteter som vi mår bra av. Att inte ta hand om oss själva gör ingenting bättre och vi orkar mer båda för oss själva och för andra om vi tar hand om vårt välmående så gott vi kan. Vad mår just du bra av just nu?
Tips på aktiviteter som kan bidra till välmående är att:
- ta en promenad
- lyssna på musik
- läs en bok
- umgås med någon du tycker om
- gör något kreativt som att pyssla, baka eller laga mat.
Hjälp med det du kan
Om du känner att du kan, vill och orkar kan du göra något för att hjälpa andra. Det kan vara någonting som är direkt kopplat till det pågående kriget som att bidra till någon insamling men det kan också vara att höra av dig till någon som du vet är ensam eller saknar nära att prata med.
Om du behöver mera hjälp
Vi på Mental hälsa erbjuder samtal för dig som är 18 år eller äldre och som inte har någon pågående samtalskontakt. Ring oss på telefon 018-538 300 så ringer vi upp dig.
Ibland räcker ett telefonsamtal och i annat fall kan vi boka tid för ett besök på mottagningen eller för ett distansbesök via video eller telefon. Vi har även telefontider som kan bokas via webbokningen.
Kontaktuppgifter till chatt, telefonlinjer och onlinestöd vid oro
Ärligt talat – chatt för personer som är 13–29 år, gratis, chatta om vad som helst.
Barn- och ungdomstelefonen samt nätbrevstjänsten – kommunikation genom telefonsamtal eller e-post, gratis, anonymt (syns inte i telefonräkningen), telefon 0800 96 116.
Krisjouren för unga för personer som är 12–29 år, gratis, kortvarigt samtalsstöd med krisarbetare, tid bokas online.
Kyrkans samtalstjänst – telefonsamtal, chat eller e-post, gratis, telefon 0400 22 1190.
Digitalt kriscenter – samtalsstöd inom tre vardagar med en professionell krismedarbetare 5–6 gånger kostnadsfritt, anonymt och konfidentiellt, telefon 044 979 2439.
Lågtröskelmottagningen Mental hälsa, för vuxna (ingen remiss krävs). Ring 018-538 300. Du kan även boka 30 minuters telefontid på webben. Vid ett sådant samtal kan du få tips och råd och vid behov etablera en samtalskontakt eller få guidning till var hjälp finns att få.
Barn- och ungdomspsykiatrin (remiss krävs).
Kristelefonen – samtalstjänst på flera olika språk
Om du känner att du behöver prata med någon om din oro kan du ringa den landsomfattande kristelefonen:
Telefon 09 2525 0112 (svenska)
Se svenska telefonjourens öppettider
Telefon 09 2525 0111 (finska)
Öppen dygnet runt.
Telefon 09 2525 0113 (engelska och arabiska)
Se engelska och arabiska telefonjourens öppettider